ХІХ ст. - ХVIII ст.

Апісанне

Будынак па вуліцы Леніна, 33, пабудаваны ў канцы XVIII ст., з'яўляецца найбольш яркім і самабытным прадстаўніком класіцызму. На працягу ўсёй сваёй гісторыі дадзены будынак выкарыстоўваўся ў якасці адміністрацыйнага. Будынак трохпавярховы з падвалам, Г-падобны ў плане, з невялікай мураванай прыбудовай. У цэнтры галоўнага фасада размешчаны галоўны ўваход, над якім навісае балкон з металічнай агароджай. У даваенны час тут размяшчаліся школа (навучальныя класы 10-й яўрэйскай школы 2-й ступені; 10-я школа 4-й ступені.), склады Губздрава, прытулак для падкідышаў. У гады акупацыі горада нямецка - фашысцкімі захопнікамі будынак пацярпеў нязначна.

Выявы першапачатковага знешняга выгляду будынка можна сустрэць на акварэлі Ю. Пешкі «Выгляд на гандлёвыя рады і ратушу ў Віцебску», дзе намаляваны бакавы фасад дома.