Гарадзішча

Віцебская вобласць, Лепельскі раён, в.Звязда, с/с Пышнянскі

IV-І стст. да н.э.

Апісанне

Гарадзішча за 1 км на паўночны захад ад вёскі (на дарозе 1,3 км), у лесе, ва ўрочышчы Піўніца. Вядома над назвай Аўгустова. Размешчана на нізкім покатым мысе, які ўразаецца ў моцна забалочаную пойму азёр Тэкліц і Луконец. Адносіцца да паселішчаў пераходнага перыяду - ад неўмацаваных паселішчаў да ўмацаваных гарадзішчаў. Пляцоўка амаль круглая, номерам 60.v 70 м, зрыта акопамі. Культурны пласт да 1 м, ён добра нраглядаецца як на самой пляцоўцы, так i на схілах. Ён мае чорны колер. Знойдзены абломкі ттрыхаванай керамікі (аналагічнай кераміцы днепра-дзвінскай культуры), жалезны дроцік, железная сякера (архаічная, сільна выгнутая), серп слабавыгнуты, 2 рыбалоўных гарпіка, косткі хатніх і дзікіх жывёл.