Курганны могільнік-2

Віцебская вобласць, Лепельскі раён, в.Звязда, с/с Пышнянскі

канец X ст. - сяр. XII ст.

Апісанне

Курганны могільнік-2 за 0,7 км на поўнач ад вёскі, справа ад лясной дарогі, што вядзе ў в. Слабодка, да ўрочышча Піўніца і гарадзішча Аўгустова.

За 0,7 км на поўнач ад вёскі Звязда, каля дарогі ва ўрочышчы Піўніца і гарадзішча Аўгустова знаходяцца 4 насыпы номерам ад 10 х 6 да 12 х 6,5 м. Пахавальны абрад - трупапалажэнне на высокой падсыпцы, на гарызонце, у падкурганных ямах. У некоторых
пахаваннях сустракаліся рэшткі ахвярнай спаленай жывёлы. СуправаджальнЫ інвентар: скроневыя кольцы з каляровых металаў (бранзалетападобныя, пярсцёнкападобныя з
зярнёнымі, вузлавымі і філінраннымі пацеркамі), шкляныя пацеркі, спіральная шыйная грыўня, пласціністы і плецены пярсцёнкі, вітыя і бранзалет-змеегаловік, паясная спражка, гузікі, нажы, ляпны і кругавы посуд.