Абраз "Апостал Пётр"

Мінская вобласць, г. Мінск, Нацыянальны мастацкі музей Рэспублікі Беларусь

ХVІІІ стагоддзе

Апісанне

Апостал Пётр (першапачатковае імя Сымон) быў адным з першых чатырох вучняў, якія пайшлі за Ісусам Хрыстом пасля яго Вадохрышча і саракадзённага посту ў пустыні. Менавіта яму Хрыстос сказаў: «Ты Пётр (што значыць камень) і на гэтым камені Я ствару Царкву Сваю і брама пекла не адолеюць яе. І дам табе ключы Царства Нябеснага» (Мц 16, 18-19). У адпаведнасці з гэтым у руках Пятра часта бываюць ключы ад варот рая, як на публікуемым творы.Апостал Пётр традыцыйна намаляваны з кароткімі валасамі і кароткай круглай бародкай. У іканапісным арыгінале даецца яго апісанне: "Падобнасцю сед, брада невялікая, мала кудраватая ..., уласы на галаве простыя і кароткія, рызы апостальскія, у руках кніга і ключы, ногі ў сандалях". Пётр прадстаўлены ў трехчетвертном павароце направа, ногі - у шырокім кроку; левая рука прыціснутая да грудзей, у апушчанай правай - ключ. Хітон блакітны, мадэлёўка зморшчын дадзена чорнымі лініямі. Накінуты на левае плячо гіматый охряной, з бялільныя мадэлёўкамі і карычневымі абводкамі зморшчын. Асаблівасцю абраза з в. Лунінец з'яўляецца адсутнасць кнігі ў руках апостала Пятра.Ікона апостала Пятра была напісана для апостальскага шэрагу іканастаса, дзе яна знаходзілася злева (па правую руку Хрыста Уседзяржыцеля), аб чым сведчыць раставая выява святога злёгку разгорнутае направа.