Адміністрацыйны будынак (былы царкоўна-археалагічны музей)

Мінская вобласць, г. Мінск, пр. Незалежнасці, 26

псеўдарускі

Апісанне

Праект на будаўніцтва музея пры архіерэйскім доме быў адобраны Будаўнічым аддзяленнем Мінскага губернскага праўлення ў 1910 г. Прамавугольны ў плане двухпавярховы будынак на высокiм цокалi накрыты вальмавым дахам. З усходняга боку галоўнага фасада далучана круглая ў плане вежа, накрытая шлемападобным купалам, якая iмiтуе старажытнарускiя абарончыя вежы. З заходняга боку фасад фланкiраваны невысокай квадратнай у плане чатырохграннай шатровай вежачкай, якая багата дэкарыравана. Абрамленне акон другога паверха iмiтуе старажытнарускiя какошнiкi. Помнiк архiтэктуры псеўдарускага стылю. У выніку сучаснай рэканструкцыі будынак часткова перапланаваны ў існуючых габарытах. Зроблена прыбудова ў паўднёвай частцы. Пры гэтым максімальна захавана аб ’ ёмна-планіровачная структура і архітэктурны дэкор фасадаў. Паводле даведкі, падрыхтаванай Беларускім дзяржаўным архівам-музеем літаратуры і мастацтва, у будынку былога царкоўна-археалагічнага музея з 1919 па 1941 гг. знаходзіўся гістарычны музей Беларусі. У Вялікую Айчынную вайну будынак захаваўся. Пасля вайны да 1956 г. ў ім размяшчалася партбібліятэка Мінскага гаркома КПБ. У 1957 г. будынак прыстасавалі пад Белдзяржфілармонію. У 1999 г. будынак вярнулі Беларускай праваслаўнай царкве. У ім дзейнічаў Хрысціянскі адукацыйны цэнтр імя Святых Кірыла і Мяфодзія. У 2013 г. было прынята рашэнне аб рэстаўрацыі будынка з абсталяваннем у ім прыходскай царквы роўнаапостальных Мяфодзія і Кірыла і прадстаўніцтва Патрыярха Маскоўскага і ўсяе Русі. 14 жніўня 2015 г. на купале паўночнай вежы быў устаноўлены крыж, выкананы на ўзор крыжоў, што былі на Пакроўскай царкве пры архірэйскім доме.