Адзіночны курган перыяду ранняга сярэднявечча

Апісанне

Адзіночны курган перыяду ранняга сярэднявечча каля в. Банёўка - археалагічны і духоўны помнік матерыяльнай культуры.

Пры правядзенні абследвання помніка ў 2018 годзе і вывучэнні архіўных і бібліяграфічных дадзеных А. В. Вараненкам, высветлілася, што на месцы, дзе павінен знаходзіцца курганны могільнік, знаходзіцца адзіночны курган ранняга сярэднявечча, астатнія курганы былі знішчаныя пры будаўніцтве шашы Банёўка-Гарбацэвічы.

Помнік знаходзіцца за 1 км на паўднёвы ўсход ад вёскі, за 25 м на ўсход ад дарогі і паказальніка - 13 км, па дарозе Банёўка-Гарбацэвічы, у лесе.

Абавязковым элементам для захавання выступае сам насып, які выконваў функцыю прытулку для душы, а таксама раўкі вакол насыпа і пахаванне пад курганам.