Памылка!

Ансамбаль былога кляштара бернардзінцаў: Варварынская царква, роспіс алтарнай часткі, кляштарны корпус, званіцаРоспіс алтарнай часткі.

Брэсцкая вобласць, г. Пінск, вул. Савецкая, 36

Апісанне

ЦАРКВА - аднанефавы бязвежавы храм. Да прамавугольнага ў плане асноўнага аб'ёму далучаны развіты прэсбітэрьш з паўкруглай апсідай. Будынак накрыты двухсхільным пакатым дахам, у цэнтры якога васьмігранны глухі барабан з цыбулепадобным купалам. Фасады патынкаваны і пафарбаваны. Галоўны фасад пілястрамі вялікага ордэра падзелены на тры часткі. У цэнтры фасада размешчаны лучковы дзвярны праём, акцэнтаваны прафіляваным сандрыкам з філянговым фрызам. Перад уваходам пад час апошняга рамонту зроблены металічны навес на такіх жо двух тонкіх слупах-апорах. Над уваходам высокі арачны аконны праём, фланкіраваны вузкімі лапаткамі, знізу
падкрэслены карнізным прафіляваным поясам з дэкаратыўнымі элементамі, вверху
вылучаны прафіляваным сандрыкам лучковага абрысу. На флангах фасад цягамі
падзелены на два ярусы. У ніжнім ярусе размешчаны лучковыя нішы-экседры, у верхнім
- арачныя. Нішы-экседры ў другім ярусе аздоблены дэкаратыўнымі элементамі накшталт прысценных падставак пад вазы, якія тут знаходзіліся першапачаткова, i неглыбокімі нішачкамі. Пад час апошняга рамонту нішы-экседры распісаны выявамі святых. Завершены галоўны фасад фігурным атыкавым фронтонам, увянчаным невялікім цыбулепадобным купалам. Па баках фронтона ўстаноўлены невялікія дэкоратыўныя вазы. Тымпан фронтона дэкарыраваны пілястрамі з канелюрамі, круглой люкарной у абрамленні з замковым каменем, карнізнымі паяскамі. Бакавыя фасады храма раскрапаваны падвойнымі пілястрамі. На першым ярусе прарэзаны прамавугольнымі аконнымі праёмамі. на другім - арочнымі. У цэнтры бакавога паўночнага фасада існуе дзвярны праём. Апсіда члянёна падвойнымі пілястрамі і арачнымі аконнымі праёмамі ў другім ярусе. Па перыметры фасады зовершаны прафіляваным карнізам. 3 паўночнага боку да цорквы прымыкае аднапавярховая невялікая прыбудова (былая
закрысція). Фасады вырашоны спрошчана, без дэкору, прарэзаны прамавугольнымі
вокнамі. Прыбудаваны пазней уваходны тамбур на галоўным фасадзе завершаны
атыкам. Пад храмам маецца вялікая крыпта, перакрытая крыжовымі скляпеннямі. Над уваходам у царкву на двух слупах размешчаны хоры. Унутраная простора хрома перакрыта крыжастымі скляпеннямі, умацованымі адзінкавымі падпружнымі аркамі, якія абапіраюцца на моцна выступаючыя пілоны, аздобленыя пілястрамі.
Простора паміж пілономі ў падоўжным напрамку таксамо перакрыта падпружнымі аркамі для ўмацавання статыкі высокіх сцен будынка і ўспрыняцця распора скляпенняў пры адсутнасці бакавых нефаў. Паміж пілонамі створаны шэраг неглыбокіх капліц. Ніжэй другого яруса вокнаў-люнет сцены ў інтэр'еры опярэзвае прафілявоная цяго карніза, якая аптычна працягнута ў апсідзе. Царква - помнік архітэктуры барока