Ансамбль Дома Ураду Дом Ураду з агароджай з боку касцёла св. Сымона і св. Алены, помнік У.І. Леніну

Мінская вобласць, г. Мінск, вул. Савецкая, 11

Канструктывізм

Апісанне

Дом Урада - буйнейшае грамадзянскае збудаванне рэспублікі даваеннага часу. Па сваім ідэйна-эстэтычным і горадабудаўнічым значэнні ён перарастае рамкі звычайнага адміністрацыйнага збудавання. У ім выяўляюцца такія рысы савецкай архітэктуры як дэмакратызм, функцыянальная праўдзівасць, прастата і яснасць кампазіцыйных форм.Конкурс на праектаванне Дома Урада праводзіўся ў 1929 г. На заданне ЦВК і СНК Рэспублікі адгукнуліся многія вядомыя архітэктары, асаблівую актыўнасць праявілі ленінградскія дойліды. У конкурсе ўдзельнічалі вядомыя савецкія архітэктары Л. Руднеў, І. Фамін, М. Троіцкі.Урадавая камісія з усіх конкурсных праектаў адзінадушна выбрала праект І.Г.Лангбарда. Гэта работа вызначалася гарманічным рашэннем усіх элементаў, дасканальна выкананым планам будынка і выразнай аб'ёмна-прасторавай кампазіцыяй, дакладным рашэннем размяшчэння будынка ў горадабудаўнічых адносінах. Таму праект быў прызнаны абсалютна лепшым і рэкамендаваны да ажыцяўлення без якіх-небудзь змяненняў і дапаўненняў. Трэба адзанчыць, што гэта адзін з лепшых твораў Лангбарда, які ўвайшоў у "залаты фонд" савецкай архітэктуры.Будаўніцтва Дома Урада пачалося ў 1930 г. Для будаўніцтва быў выбраны ўчастак у заходняй частцы горада, у пачатку вуліцы Савецкай. Гэты раён у той час уяўляў сабой хаатычную, пераважна драўляную малапавярховую забудову.