Апісанне

Будынак № 38 уваходзіць у склад архітэктурнага ансамбля, створанага па вул. Я. Коласа ў квартале паміж вул. Чарнышэўскага і Калініна. Ен складаецца з трох будынкаў, аб’яднаных адным маштабам, шэрагам адзіных матываў і іх архітэктурнай трактоўкі. Праект быў даволі распаўсюджаным у Мінску і іншых гарадах пры будаўніцтве студэнцкіх інтэрнатаў і жылых пасёлкаў заводаў.   Аўтар прывязкі тыпавога праекта на вул. Я. Коласа, 38 невядомы. Паводле тэхпашпарта ён узведзены ў 1957 г. як інтэрнат, будынак былого інтэрната чатырохпавярховы П-падобны ў плане. Галоўны і бакавыя фасады патынкаваныя, дваровыя абліцаваны сілікатнай цэглай. Вуглавая частка будынка акцэнтавана надбудовай пятого паверха і раскрапоўкай фасада пілястрамі. Акрамя пілястраў з ляпнымі капітэлямі ў архітэктурным афармленні фасадаў выкарыстаны руст, аконныя абрамленні з сандрыкамі, замковы камень, цягі, карніз з дэнтыкуламі.

За час існавання першапачатковае аблічча будынка ў цэлым захавана. Будынак № 38 па вул. Я. Коласа — прыклад савецкай архітэктуры 1950-х гг. з выкарыстаннем класіцыстычнай спадчыны.