будынак

Віцебская вобласць, Полацкі раён, г. Полацк, вул. Ніжнепакроўская, 9

класіцызм

Апісанне

Дом № 9 па вул. Ніжне-Пакроўскай быў пабудаваны ў канцы XIX ст., ён з’яўляецца выдатным узорам архітэктуры класіцызму. Тыповыя рысы класічнага стылю (велічная прастата, строгасць, лаканізм, адсутнасць шматлікіх дэталяў) знайшлі яскравае ўвасабленне ў архітэктуры гэтага помніка.

Вядома, што ўчастак на вул. Ніжне-Пакроўскай, на тэрыторыі якога быў узведзены існуючы каменны будынак, у 1854–1860 гг. належаў удаве губернскага сакратара Кацярыне Фёдаравай Хмалоўскай. Памеры гістарычнага ўчастка былі значна большымі ў параўнанні з сучаснай тэрыторыяй дома № 9, у сярэдзіне  XIX ст. на ім размяшчалася сядзіба з двума невялікімі драўлянымі дамамі і шматлікімі гаспадарчымі пабудовамі.

Двухпавярховы з паўпадвальным паверхам прамавугольны ў плане будынак. Накрыты вальмавым дахам. Фасады патынкаваныя. Паверхі падзелены міжпаверхавай цягай, пад дахам па перыметры будынка праходзіць карнізны пояс, у цэнтры галоўнага фасада з сухарыкамі. Галоўны фасад мае сіметрычную кампазіцыю. Прарэзаны прамавугольнымі аконнымі праёмамі ў ліштвах з прамымі сандрыкамі і падаконнымі карнізамі, у цэнтры другога паверха дзвярны праём балкона і абапал яго два аконных праёма аздоблены арачнымі ліштвамі. З аднаго і другога краю фасада на месцы трэціх па ліку аконных праёмаў нішы. Бакавы фасад па вул. Стралецкай члянёны аконнымі праёмамі, аформленымі па ўзору галоўнага фасада, на месцы другога аконнага праёмам ад вугла будынка на першым і другім паверхах нішы. Да заходняга бакавога фасада прыбудаваны з сілікатнай цэглы тамбур. Прамавугольныя вокны без дэкору. Тыльны фасад вылучаны ў цэнтры рызалітам, завершаным трохвугольным франтонам з паўцыркульнай люкарнай у тымпане. Да рызаліта прыбудаваны ніжэйшыя тамбуры. Фасад вырашаны плоска, аконныя праёмы без дэкору. На фасадзе з боку вул. Леніна у цэнтры на другім паверсе размешчаны балкон.