Мінская вобласць, г. Мінск, вул. Кірава, 29/17 (вул. Леніна)

к. ХІХ ст., 1950-я гады

Апісанне

Для адміністрацыйнага будынка Упраўлення Заходняй акругі чыгункі было вырашана прыстасаваць каробку дома на скрыжаванні вул. Кірава і Леніна. Каробка была 3-павярховая П-падобная ў плане, захавалася ад згарэўшага ў 1941 г. дома, узведзенага ў пачатку 20 ст. Асноўны корпус каробкі размяшчаўся па чырвонай лініі вул. Кірава, адно крыло -- па вул. Леніна і яшчэ адно крыло-флігель - у двары. Пластыка фасадаў ацалелай пасля пажару каробкі была насычаная. Плоскасць сцяны першага паверха і вуглавыя лапаткі былі апрацаваны рустам, лучковыя аконныя праёмы мелі абрамленні з замковым каменем і падаконныя філёнгі, завяршаліся фасады карнізам з дэнтыкуламі. Узбагачалі пластыку фасадаў балконы з металічнымі ажурнымі агароджамі. Праектныя работы па аднаўленні каробкі з прыстасаваннем пад адміністрацыйны будынак распачаліся ў 1947 г. Праектаванне было даручана архітэктару В.І. Гусеву. Шасціпавярховы (шосты паверх надбудаваны) складаны ў плане будынак. Фасады патынкаваныя і пафарбаваныя. Два крыла будынка арыентаваныя фасадамі на вул. Леніна і Кірава. Вуглавая частка зрэзана, вырашана неглыбокім рызалітам. На першым паверсе ў вуглавой частцы размешчаны высокі (амаль на вышыню двух паверхаў) арачны дзвярны праём. Да ўвахода вядзе высокі ганак. Першапачатковыя філянговыя дзверы не захаваліся. Над уваходам зроблены сучасны навес. Абапал дзвярнога праёма на першым паверсе размешчаны вузкія аконныя праёмы. На ўзроўні 3-5-га паверхаў фасад вырашаны чатырохкалонным прысценным порцікам стылізаванага кампазітнага ордэра, завершаным масіўным антаблементам і трохвугольным франтонам. Франтон па перыметры аформлены вузкім фрызавым ляпным поясам з іонік і карнізам з мадульёнамі. У тымпане франтона выява герба.