Гродзенская вобласць, г. Гродна, вул. К. Маркса, 6 (вул. Гараднічанская, 42/1)

Апісанне

Паводле плана горада 1753 г. на гэтым месцы існаваў мураваны палац ваяводы. Як паказаны на плане, палац меў на галоўным фасадзе, арыентаваным на вул. Гараднічанскую, невялікі рызаліт у цэнтры. Да асноўнага муравана будынка з боку вул. Гараднічанскай была зроблена драўляная прыбудова. План 1795 г. сведчыць, што ў другой палове XVIII ст. палац быў перабудаваны і павялічаны ў памерах: замест драўлянай зроблена мураваная прыбудова. На планах 1831-33 гг. паказаны рызаліт на дваровым фасадзе, крыху змешчаны ад цэнтральнай восі ў бок сучаснай вул. К. Маркса.У 19 ст. пляц з забудовай ужо належаў Ёселю Саламону. На ўчастку існавалі мураваны 2 павярховы дом з флігелем, лаўкай і гаспадарчыя пабудовы. У 1910 г. уладальнікам пляца была Цырля Булькаўштэйн. На пляцы існавалі два двухпавярховыя мураваныя дамы, накрытыя бляхай. Акрамя кватэр у доме № 6 знаходзіліся цырульня і магазін. Па ўскосных звестках можна меркаваць, што дом быў перабудаваны ў 1890-я гг. Такім чынам, на месцы існуючага дома ў XVII ст. быў пабудаваны мураваны палац ваяводы. У другой палове XVIII ст. палац быў перабудаваны. Да нашага часу захаваўся будынак, які набыў свой знешні воблік у выніку перабудовы ў 1890-я гг.