"Цагляны"

Апісанне

Будынак - помнік архітэктуры “Цаглянага” стылю з элементамі позняга мадэрну і канструктывізму. Будынак № 43 аднапавярховы, складаецца з двух частак, якія ў плане ўтвараюць літару “Т”.  Паралельна вуліцы Пушкіна размешчана цагляная частка дома. У ей выразна прасочваюцца рысы сядзібнай архітэктуры першай трэці XX стагоддзя, якія спалучаюць лаканічныя класічныя элементы ў выглядзе пілястраў і ліштвы, завершаных замкавым камнем, карніза з рэльефнымі беражкамі і прамавугольнымі атыкамі. Глыбокія прамавугольныя адтуліны ўздоўж карніза і на атыках ажыўляюць аблічча галоўнага фасаду. У якасці супрацьвагі масіўным элементам дэкору галоўнага фасада выступаюць ажурныя кованыя кансолі ганка. Драўляная частка дома прымыкае да цаглянай часткі каля дарогі. Вонкавыя і ўнутраныя каттальныя сцены - каркасна-засыпныя. У дадзены момант вонкавыя сцены абабітыя дошкай, атынкаваны і пафарбаваны. На фоне строгіх паверхняў сцен дамінуе шэраг аконных праёмаў, упрыгожанных разьбянымі драўлянымі ліштвамі. Да нашага часу захавалася калідорная планіроўка і элементы унутранага строя (арачныя праёмы, аформленыя пілястрамі).