Будынак былога грамадскага сходу

Канец XVIII - пачатак XIX стагоддзяў

Апісанне

Будынак знаходзіцца ў Левабярэжным гістарычным раёне горада. Пабудаваны ў пачатку XIX стагоддзя ў стылі класіцызму як будынак грамадскага сходу. Адрас Маякоўскага, 1 у Віцебску ведаюць усе ўдзельнікі «Славянскага базару» - дырэкцыя фестывалю знаходзіцца тут з 1991 года. Будынак добра захаваўся і ўяўляе сабою прыклад грамадзянскай забудовы ў стылі класіцызму.

Да кастрычніцкай рэвалюцыі будынак належаў Ганне Жудро. У пачатку XX стагоддзя ў будынку размяшчаўся другі Грамадскі сход. Пасля рэвалюцыі тут быў пралетарскі клуб «Першага мая», крамы, бібліятэка. 20 снежня 1918 года будынак быў канфіскаваны. У 1923 годзе тут адкрыўся адзін з найбуйнейшых у горадзе клубаў - «Прафінтэрн», дзе праходзілі спектаклі, канцэрты, сходы, кінапаказы, лекцыі. У 1955-м у будынку размясціўся Гарадскі дом культуры (пазней яго перайменавалі ў цэнтр культуры). У 1980-х гадах тут працавалі сем клубаў, пяць мастацкіх калектываў i чатыры народных універсітэта - культуры, культасветработнік, сямейна-бытавой культуры, будучага воіна.