Будынак былога манежа

Гродзенская вобласць, г. Гродна, вул. Дзяржынскага, 1/1 (вул. Багуслаўскага)

Апісанне

Будынак тэатра лялек (былы будынак Манежа) з'яўляецца часткай архітэктурна-горадабудаўнічага комплексу Гарадніца і знаходзіцца ў гістарычным цэнтры г. Гродна на вул.Дзяржынскага, 1/1. Будынак тэатра ўяўляе сабой збудаванне складанай канфігурацыі як у плане, так і ў аб'ёмна-прасторавай кампазіцыі. Існуючае аблічча сфармавалася ў працэсе гістарычнага развіцця пасля неаднаразовых перабудоў, рамонтаў і рэканструкцый. Трохпавярховы накрыты вальмавым дахам будынак. Мае асiметрычную аб'ёмна-прасторавую кампазiцыю. Сцены атынкаваныя, завершаныя карнiзам з мадульёнамi. Галоўны фасад вырашаны асiметрычна. Вылучаны трохвугольным франтонам, крапаваны лапаткамi, на ўзроўні першага паверха руставанымі, завершанымі дэкаратыўнымі капітэлямі. Прамавугольныя аконныя праёмы на першым паверсе дэкарыраваны прамымі сандрыкамі, на другім -- трохвугольнымі сандрыкамі, на ўзроўні 3-га паверха дэкаратыўныя круглыя люкарны без дэкору.