Будынак былога сінематографа "Сінема-Казіно"

Брэсцкая вобласць, г. Пінск, вул. Каржа, 19/10 (вул. В. Харужай)

Мадэрн

Апісанне

Аднапавярховы мураваны будынак, пабудаваны ў пачатку дваццатага стагоддзя, яскравы прыклад стылю мадэрн у правінцыяльнай архітэктуры. За аснову архітэктурнага
рашэння ўзяты гатычныя формы і прыёмы, інтэрпрэтаваныя мясцовымі майстрамі з улікам рэгіянальных асаблівасцей. Размяшчэнне будынка на скрыжаванні вуліц дало магчымасць
цікавага афармлення вуглавой часткі. Над карнізам узвышаецца чатырохвугольная вежа з васьмігранным куполам і металічным ажурным флюгерам. Аздоблена вежа дзвумя гатычнымі
вокнамі. Пад вежай двое філёнчатых дзвярэй са складанымі гатычнымі пераплётамі. Такія ж дзверы размешчаны па концах абодвух фасадаў. Над імі, над карнізамі - атыкі ў такім
жа стылі. Прамавугольныя высокія вокны і прасценкі, падаконныя плоскасці аздоблены архітэктурнымі элементамі, выкананымі з выстпупаючай цэглы. Вуглавая вежа і бакавыя
атыкі зрокава падтрымліваюцца фігурнымі пілястрамі. Сцяна ў верхняй частцы закруглением паволі пераходзіць у далёка вынесены карніз. На даху, над кожным прасценкам размешчаны
мураваныя слупкі, злучаныя паміж сабой металічнымі кратамі. Металічныя краты ўстаноўлены таксама па каньку. 3 усходняга боку знаходзіцца новая дабудаваная частка, якая
гарманічна спалучаецца з асноўным будынкам. Архітэктура прыбудовы выканана ў стылізаваных формах і прыёмах, не парушаючы агульнага архітэктурна-мастацкага ўспрыняцця.
Фасады будынка атынкаваны, пабелены. Дах выкананы з металадахоўкі. Уздоўж гістарычнай часткі будынка ўзровень зямлі паніжаны да ўзроўню часу его будаўніцтва. Перапад
абмежаваны падпорнай сценкай з дэкаратыўнай каванай металічнай агароджай і ліхтарамі.