Будынак былой сінагогі

Брэсцкая вобласць, Кобрынскі раён, г. Кобрын, вул. Першамайская, 40

Апісанне

Гістарычная назва вул. Першамайскай -- Пінская. Ужо ў 1563 г. на вул. Пінскай згадваецца яўрэйская школа. Існуючая сінагога была пабудавана ў сярэдзіне 19 ст. (па некаторых звестках у 1840-я гг.) У спісе сінагог за 1853 г. у Кобрыне названа "незавершаная будаўніцтвам" сінагога і пры ёй 9 малітоўных школ. Паводле дакументаў, да 1913 г. сінагога дзейнічала (больш познія дакументы адсутнічаюць).Кобрынская сінагога была пабудавана каля старога Газ Бейт Мідраша (дома вучэння) на вялікім участку, абмежаваным з захаду ўчасткам Франкоўскага, з поўдня -- р. Кобрынкай, з поўначы -- вул. Пінскай, з усходу -- гарадскімі лазнямі. Будынак арыентаваны з захаду на ўсход, галоўны фасад павернуты на захад. Пабудавана ў выглядзе базілікальнага бязвежавага храма сіметрычнай аб'ёмна-прасторавай кампазіцыі. Была накрыта двухсхільным дахам.