Будынак былой тытунёвай фабрыкі Шарашэўскага

Гродзенская вобласць, г. Гродна, вул. Маставая, 31

Апісанне

Тытунёвая фабрыка Шарашэўскага -- адно з буйнейшых прамысловых прадпрыемстваў у дарэвалюцыйнай Беларусі. Кампаньёнамі купцамі Шарашэўскім і Русотам у 1862 і 1865 гадах былі куплены будынкі, якія знаходзіліся на гэтым участку. У будынках былі заснаваны тытунёвая і гільзавая майстэрні. Пабудовы былі старыя. У 1871 г. іх паэтапна разабралі і ў наступным 1872 г. пабудавалі новы аднапавярховы будынак тытунёвай фабрыкі. Да 1885 г. з боку вул. Маставой быў надбудаваны другі паверх, паміж 1885-87 гг. -- трэці паверх. Затым у 1898 г. быў надбудаваны другі паверх з боку Цагельнага завулка. У 1901 г. будынак адноўлены пасля пажару. Будынак трохпавярховы з сутарэннямi складаны ў плане (блізкі да літары П) накрыты плоскiм дахам. У выніку пасляваеннай рэканструкцыі павялічаны аб'ём будынка за кошт суседняга дома, фасады перабудаваны.