Будынак чыгуначнага вакзала з вадацяжнай вежай

мадэрн

Апісанне

Прамавугольны ў плане аднапавярховы будынак мае высокі мансардавы дах складанага пластычнага малюнка. Прасторавае развіццё кампазіцыі дасягаецца трохступеньчатым павелічэннем аб'ёмаў, якое нарастае к цэнтру: ад адносна нізкіх бакавых крылаў праз цэнтральны корпус да мансардавага паверха. Спалучэнне вальмавых дахаў аб'ёмаў будынка надае яго завяршальнай частцы складаны ярусны сілуэт. Дамінуючы элемент кампазіцыі - центральны рызаліт з двух'ярусным шчытом, устаноўленым на нізкі парапет. Плаўныя крывалінейныя абрысы шчыта, завяршэнне яго вуглоў акратэрыямі ў выглядзе шароў вылучаюць гэты элемент на фоне геаметрычна правільных чляненняў фасадаў. Пластычнасць экстэр'еру вакзала надаюць рустоўка, рытм прамавугольных і арачных аконных праёмаў, барочныя рэмінісцэнцыі ў форме "разарванага" франтона, фігурнт шчыт са стылізаванымі валютамі.