Будынак Дома афіцэраў

Мінская вобласць, г. Мінск, вул. Чырвонаармейская, 3

постканструктывізм

Апісанне

Цэнтральны Дом афіцэраў Узброеных Сіл Рэспублікі Беларусь у горадзе Мінску будаваўся як Дом Чырвонай Арміі імя К.Я. Варашылава па праекце архітэктара І. Лангбарда. Будаўніцтва было рэалізавана ў 1934-1937 гг. Дом Чырвонай Арміі ўключаў старыя пабудовы архірэйскага падвор'я 19 ст. Гэта ў значнай ступені ўскладніла планіроўку будынка і арганізацыю архітэктурнага выгляду збудавання. Для яго архітэктуры характэрны лаканізм і прастата кампазіцыйнай пабудовы.  Будынак Дома афіцэраў мае складаную форму плана. Аб'ёмна-прасторавая кампазіцыя ўключае галоўны корпус, звернуты да вул. Чырвонаармейскай, і бакавыя крылы, якія ўтвараюць унутраны дворык. У дворык з тыльнага боку збудавання ад мясцовага праезду вядзе каскадная лесвіца з балюстраднай агароджай і тэрасамі. Уваход у дворык зафіксаваны двума прамавугольнымі ў сячэнні пілонамі.Фасады будынка патынкаваныя. Галоўны фасад вырашаны ў мадэрнiзаваных класiчных формах па сіметрычнай схеме пры агульнай асіметрычнай аб'ёмна-прасторавай кампазіцыі будынка. Фасад вылучаны бакавымі рызалітамі.