Будынак (тып гарадскога асабняка)

Віцебская вобласць, г. Віцебск, вул. Дзімітрава, 30а

канец XIX - пачатак XX стагоддзяў

эклектыка

Апісанне

Будынкі былога флігеля і гаспадарчых пабудоў, размешчаныя на вуліцы Дзімітрава, 30-а, уяўляюць гістарычную і архітэктурную каштоўнасць. Яны даюць магчымасць уявіць, як выглядала комплексная забудова прыватных зямельных участкаў Віцебска ў канцы XIX - пачатку XX стагоддзя. Каштоўнасць дадзенага флігеля заключаецца таксама ў тым, што будынкаў з такім гаспадарчым прызначэннем у Віцебску захавалася вельмі мала. Магчыма меркаваць, што гэтыя будынкі асабовага жылога дома і гаспадарчых пабудоў праектаваў адзін архітэктар. На жаль, падрабязнага апісання будынка па вуліцы Дзімітрава, 30-а ў фондах архіва Віцебскай вобласці не было выяўлена. На падставе ўскосных звестак можна сцвярджаць, што дадзены флігель знаходзіўся на ўчастку зямлі, які належаў да рэвалюцыі Рапапорт. Рапапортам былі пабудаваны каменныя гаспадарчыя пабудовы. Які цікавіць нас флігель пабудаваны з цэглы ў эклектычных архітэктурных формах Такія флігеля звычайна выкарыстоўвалі ў якасці жылых памяшканняў. Пабудова была ўзведзена ў перыяд з 1910 -1918 гг. Пасля вызвалення Віцебска ў 1944 годзе ад нямецка-фашысцкай акупацыі вуліца Дзімітрава моцна пацярпела ад бамбёжак і была ў паўразбураным стане. На працягу 1946—1949 гг. ажыццяўлялася аднаўленне разбураных і паўразбураных будынкаў. Прычым трэба адзначыць, што аднаўленне ажыццяўлялася на падставе захаваных фрагментаў і ў ранейшых архітэктурных формах. У наступныя гады дадзены флігель выкарыстоўваўся як жылое памяшканне, а ў наш час як адміністрацыйна - вытворчае.