Будынкі былога вайсковага шпіталя: лячэбны корпус; флігелі

Мінская вобласць, г. Мінск, вул. Фрунзэ 19

класіцызм

Апісанне

Шпіталь - установа для стацыянарнага лячэння хворых ваеннаслужачых. На тэрыторыі Беларусі ваенныя шпіталі пачалі будаваць пасля далучэння нашай тэрыторыі да Расіі ў сувязі з раскватэраваннем шматлікіх войск паблізу заходняй дзяржаўнай мяжы. Будаўніцтвам і рамонтам шпіталяў, размешчаных у гарадах, кіраваў Дэпартамент ваенных пасяленняў, які знаходзіўся ў Санкт-Пецярбурзе. Пры будаўніцтве шпіталяў кіраваліся агульнымі для ўсіх рэгіёнаў правіламі, прынятымі ў 1826г. Будынак П-падобны ў плане сіметрычнай аб'ёмна-прасторавай кампазіцыі. Цэнтральны корпус трохпавярховы, пад часткай існуе падлвал, бакавыя крылы двухпавярховыя, утвараюць перад галоўным фасадам асноўнага корпуса даволі вялікі курданёр. У архітэктурным рашэнні фасадаў выкарыстана ордэрная пластыка. Галоўны фасад асноўнага корпуса ў цэнтры вылучаны чатырохкалонным порцікам стылізаванага карынфскага ордэра, завершаным антаблементам і трохвугольным франтонам. Калоны порціка прамавугольныя ў плане.