Былая сядзіба

Неакласіцызм

Апісанне

Гэта мясцовасць здаўна была ўладаннем  вядомага роду Мірскіх, герба "Бялыня". Каменполле вылучаецца тым, што яно было іх радавым гняздом на працягу амаль 450 год. Археалагічныя даследванні праведзеныя археолага-краязнаўчым гуртком «Арганаўты мінулага» сведчаць, што першы сядзібны дом існаваў ў Каменполлі яшчэ ў 17 ст. Знойдзены фрагменты кафлі 17-18 ст. У сярэдзіне 19 ст. старая сядзіба прыйшла ў заняпад. Новы гаспадар Каменполля Віслаў Адольф-Юльян Святаполк-Мірскі вырашыў пабудаваць новы дом і абнавіць парк. У 1873 годзе працы па пабудове былі закончены. Не гледзячы на перабудову ў 70-я гады 20 ст. сядзіба захавала амаль цалкам свой першапачатковы выгляд. Гэта вялікі аднапавярховы прамавугольны ў плане будынак мураваны з цэглы. Пры ўваходзе 6 калонны ганак, над якім размяшчалася мансарда з чатырмя вокнамі. У той час дах быў пакрыты гонтаю. Планіроўка дома была калідорная. У 10 пакоях месціліся гасцінная, вялікая зала, кабінет гападара, пакой для дзяцей, спальня, сталовая, кухня. Інтэр'ер пакояў быў даволі сціплым. Мэбля ў асноўным была зроблена мясцовымі майстрамі.