Дзве вадацяжныя вежы

Гродзенская вобласць, г. Гродна, вул. Свярдлова, 2

XIX- XX стагоддзі

Апісанне

Воданапорныя башні горада , г.зв. «Вежы Кася і Бася», помнікі вытворчай архітэктуры. Гродзенскі вадаправод пачаў будавацца ў 1877 г. спецыяльна створанным Гродзенскім таварыствам вадаснабжэння. Канцэсія на гарадскі вадаправод была выдадзена інжэнеру Міхаілу Алтухаву на пяцьдзесят год - да мая 1926 г. Усходняя вежа была пабудавана ў 1905 г., заходняя — у 1890 г. Вышыня вежаў 22 м. Дахi васьмiсхiльныя, пакатыя. Заходняя вежа. Цэнтрычнае васьмiграннае збудаванне падзелена па вышынi на 5 ярусаў. Фасады вежы багата дэкарыраваны. Першы ярус аддзелены карнізам з сухарыкамі, дэкарыраваны аркатурным поясам, вуглы акцэнтаваны лапаткамі. Паўночная грань прарэзана арачным праёмам галоўнага ўвахода ў прафіляваным абрамленні. Астатнія грані глухія, з усходняга і заходняга бакоў прамавугольныя аконныя праёмы без дэкору, падкрэслены падаконнымі карнізамі. Усходняя вежа. Васьмiграннае двух'яруснае збудаванне, унутры па вышынi падзелена на 4 ярусы. Гранi ніжняга яруса раскрапаваны на першым і другім узроўнях лучковымі вокнамi i нiшамi ў абрамленнях з замковым каменем, на трэцім узроўні -- парамі арачных аконных праёмаў і нішамі таксама ў абрамленнях. Вуглы вылучаны плоскімі лапаткамi. Дзвярны праём лучковага абрысу, зверху зашклёная фрамуга ў абрамленні.