Фрагменты былой сядзібы "Барысаўшчына": сядзібны дом; парк

Гомельская вобласць, Хойніцкі раён, в. Барысаўшчына

др. пал. ХIX - пач. ХХ стст.

Псеўдаготыка

Апісанне

Маёнтак Барысаўшчына (Барысаўшчызна) размешчаны на паўночнай ускраіне аднайменнай вёскі, на левым беразе р. Віць, што ўпадае ў р. Прыпяць. З 18 ст. і да 1920-х гадоў сядзіба належала роду Ястржэмбскіх.

У аснову кампазіцыі ансамбля пакладзена рэгулярная планіроўка, якой падпарадкаваны ўсе пабудовы: сядзібны дом (не збярогся), жылыя і гаспадарчыя будынкі, парк. Усе пабудовы з цэглы, неатынкаваныя. Дамінуе будынак бровара, вырашаны ў выглядзе квадратнага ў плане аб’ёму з круглымі ў сячэнні вежачкамі па вуглах. Архітэктурны дэкор у стылі псеўдаготыкі. Аднапавярховыя прамавугольныя ў плане жылыя будынкі дэкарыраваны стылізаванымі порцікамі і фрызамі геаметрычнага малюнку. Асабліва відовішчна выглядае будынык воданапорнай вежы, што дамінуе над усёй сядзібай. Квадратная ў плане, яна выканана ў стыле неаготыкі з круглымі па кутках вежкамі.