Фрагменты былой сядзібы Ядвігіна Ш.: фрагменты парку; рэшткі саду; крыніца; водная сістэма

Мінская вобласць, Лагойскі раён, в. Карпілаўка, с/с Янушкавіцкі

другая палова XIX стагоддзя

Апісанне

Двор Карпілаўка з 1832 г. належаў Лявіцкім. У 1894 г. у бацькоўскім доме пасяліўся з сям'ёй Антон Лявіцкі, вядомы пад псеўданімам Ядвігін Ш. Сядзіба ўключала драўляны дом, парк, сад, вадаём. Як пісаў Ядвігін Ш.: "Месца, дзе размяшчалася сядзіба, вылучалася асаблівай маляўнічасцю, утульнасцю, у сувязі з чым мне зайдросціць уся вёска".

На дадзены момант ад сядзібы захаваліся толькі фрагменты парку, рэшткі саду (у асноўным яблыні), крыніца і водная сістэма.

Карпілаўка - даўняя ўласнасць Лявіцкіх. Да 1832 г. яна належала Тэклі Лявіцкай. Гэта быў невялікі фальварак з адным селянінам-парабкам. У 1832 г. Карпілаўку адкупіў у Тэклі дзед Ядвігіна Ш. - Франц Лявіцкі. У яго было 4 сыны: Міхал, Юры, Іосіф, Ян (бацька Ядвігіна Ш., н. 27.09.1818 г.) і дачка Анэля. Нейкі час гаспадарыў у Карпілаўцы Іван Пятроў Лявіцкі, пасля чаго ўладальнікам яе стаў бацька Ядвігіна Ш. - адстаўны паручнік Іван Лявіцкі.

Антону Лявіцкаму (Ядвігіну Ш.) было каля 10 гадоў, калі сям’я пераехала на пастаяннае месца жыхарства ў Карпілаўку. У параўнанні з папярэднімі іесцамі жыхарства гэта сядзіба была вельмі малой, але мясціны былі надзвычай маляўнічыя. 3 усіх бакоў сядзібу атуляў лес, у нізіне бруілася ручаіна. 3 поўначя знаходзілася вялікая тара, на якой рос магутны дуб-дзядуля. Пры сядзібе тут быў луг з азярцом.