Гарадзішча

V ст. да н. э. - V ст. н. э.

Апісанне

Гарадзішча ў в. Запруддзе з'яўляецца помнікам археалогіі, якое датуецца V ст. да н. э. – V ст. н. э. Займае цэнтральную частку высокай грады і мае авальную форму памерам 67х55 м. Вышыня гэтага ўзвышша над навакольнай мясцовасцю складае да 12-15 м.

Мясцовыя жыхары старэйшага ўзросту надзяляюць гарадзішча незвычайнымі духоўнымі якасцямі, у першую чаргу ахоўнымі, што, верагодна, звязана з першасным утылітарным прызначэннем мясцовасці – абарончым збудаваннем. Праявы ХХ стагоддзя знайшлі сваё адлюстраванне ў духоўным аспекце гарадзішча. Яно мае мясцовую назву "Маяк", паколькі раней на пляцоўцы размяшчалася геадэзічная вышка.

Паводле справаздачы аб археалагічных даследаваннях А.М. Мядзведзева (1998 г.) пры раскопках гарадзішча, была выяўлена паглыбленая ў зямлю жылая пабудова прамавугольнай (4,5х4,5 м) формы з выступам. Пабудова мае слупковую частакольную канструкцыю сцен з цэнтральным апорным слупом. Падчас даследавання помніка было знойдзена 68 індывідуальных знаходак, якія былі выраблены з каменя, касцей, гліны і металу.

Яшчэ не раз праводзіліся археалагічныя даследаванні на дадзеным гарадзішчы. У ходзе раскопак былі знойдзены керамічныя вырабы - гаршкі прафіляванай формы, характэрныя для Днепра- Дзвінскай культуры. Цікавай асаблівасцю з'яўляецца тое, што на гарадзішчы сустракаецца некаторая колькасць формаў характэрных для культуры штрыхаванай керамікі.