Гарадзішча

VІІ ст. да н.э. - ІV ст. н.э.

Апісанне

Тэрыторыя беларуска-літоўска-латышскага памежжа і, менавіта Браслаўскае Паазер’е, яшчэ з эпохі ранняга жалеза з’яўлялася вельмі сваеасаблівым і актыўным рэгіёнам  у культурна-археалагічных адносінах, дзе мелі месца рознабаковыя працэсы ўзаемаўплываў і пранікнення рознакультурных элементаў. Працэсы агульнаеўрапейскага перасялення народаў з’явіліся каталізатарам этнакультурных працэсаў на гэтай тэрыторыі ў 3-й чвэрці І тыс.н.э. і пацягнулі за сабою разнастайныя культурна-эканамічныя і сацыяльныя змены, якія характарызуюць пачатак раннягя сярэднявечча.

Вышыня над наваколлем 20 м. Пляцоўка авальная, памер 60x40 м. Адкрыў у канцы 19 ст. Ф. В. Пакроўскі, абследавалі ў 1972 М. М. Чарняўскі, у 1976, 1980 Л. У. Дучыц, у 1990 - 1992 гг. - В.І. Шадыра, у 1992 г. - А.А.Егарэйчанка. Культурны пласт 1 м. Пры шурфоўцы знойдзены рэшткі ляпнога посуду днепра-дзвінскай культуры і штрыхаванай керамікі культуры, касцяныя праколкі, косці жывёл. Датуецца 7 ст. да н. э.- 4 ст. н. э.