Гарадзішча

Віцебская вобласць, Лепельскі раён, в. Стары Лепель, с/с Заазёрскі

I - V стст.

Апісанне

Гарадзішча жалезнага веку размешчанае ў паўднёвай часцы выспы на самым крайнім узвышшы праз паўкілометра ад другіх могілак. Яно займае высокі (каля 10-15 м над узроўнем вады) пагорак. 3 паўночнай часткі схілы спадзістыя, з заходняй, ўсходняй і паўднёвай болып стромкія, акрамя таго каля падэшвы гарадзішча, з паўднёвага боку, прасочваюцца рэшткі кальцавога вала вышынёй каля 1 м і шырынёй каля 3 м . Раней вал праходзіў па перыметру гарадзішча, рэшткі яго з паўночнага боку яшчэ можна прасачыць але ён быў знівеліраваны. Пляцоўка мае форму авала, выцягнутага па лініі Пн-Пд, з памерамі па лініі поўнач-поўдзень - 34 м; усход-захад - 48 м. Яна моцна пашкоджана сярэдневяковымі і сучаснымі могілкамі, якія займаюць усю паўднёвую і ўсходшою частку пляцоўкі і датуюцца XV - XX стет. У цэнтры пляцоўкі захаваліся два каменныя крыжы. Па звестках мясцовых жыхароў крыжоў было больш, але іх паскідвалі ў возера ў савецкі час.