Гарадзішча перыяду ранняга жалезнага веку

1-е тысячагоддзе да н.э. - 1-е тысячагоддзе н.э.

Стыль

Найбольш ранні перыяд "зодчества" старажытнага часу звязаны з узнікненнем гарадзішчаў і селішчаў, што абумоўлена, у першую чаргу, развіццём земляробства і жывёлагадоўлі. Пры ўзвядзенні гарадзішчаў старажытнае насельніцтва ўлічвала натуральныя ўмовы рэльефу, а таксама, узводзіла ўмацаванні, якія складаліся з валоў і равоў, пабудаваных з выкарыстаннем натуральных матэрыялаў - зямлі, гліны, дрэва, камянёў. Тыпалагічную характарыстыку гарадзішча складаюць наступныя фактары: форма, выгляд абарончых збудаванняў і суадносіны іх асобных элементаў; дасканаласць і адпаведнасць пэўным баявым задачам.

Апісанне

Гарадзішча перыяду ранняга жалезнага веку знаходзіца праз 3,5 км на паўднёвы захад ад аг. Казловічы, праз 1,1 км на захад ад лясной дарогі Казловічы-Кошчычы, на левым беразе р. Іпа, ва ўрочышчы Акоп. У старажытнасці гарадзішча размяшчалася на паўночна - заходняй ускраіне пясчанага ўзвышэння, якое  доўгім “языком” выходзіла ў забалочаны ўчастак на левым беразе р.Іпа. Гарадзішча авальнае, падзелена перамычкай-валам на 2 пляцоўкі, абнесеныя 2 валамі, паміж якімі прасочаны роў. Вышыня вонкавага вала 1,5 м, шырыня 7-8 м, вышыня ўнутранага -- 2,5 м. Паўночная пляцоўка памерам 98х155 м, паўднёвая -- 60х110 м. Агульная плошча гарадзішча 2,2 га. Вядома з 1924 г. Абследаваў у 1975 г. В.Я. Собаль. Культурны пласт не перавышае 0,3 м. 1-е тысячагоддзе да н.э. - 1-е тысячагоддзе н.э.