Гарадзішча перыяду ранняга жалезнага веку - ранняга сярэднявечча

І тыс. да н.э. - ХІІІ ст. н.э.

Апісанне

Гарадзішча, якое размешчана на паўднёвы ўсход ад в.Гарадзец, ва ўрочышчы Бесава (Чортава) Гара з’яўляецца археалагічным і духоўным помнікам матэрыяльнай культуры. Гарадзішча перыяду 1-га тысячагоддзя да н.э. – ранняга сярэднявечча (XIII стагоддзе), размешчана на паўднёвы ўсход ад в.Гарадзец, ва ўрочышчы Бесава (Чортава) Гара. Пляцоўка памерам 25Х50 м, вышынёй 4 м. Абследаваў у 1961 годзе П.А.Рапапорт, раскопкі праводзіў у 1980 годзе Г.М.Залашка. Ускрыта і даследавана 188 м2. Культурны пласт 0.25 – 0.3 м. Амаль на мацерыку, на вуголлі знойдзены рэшткі жалезнага нажа, крамянёвы рэтушор, біканічнае прасліца, гліняныя грузілы для вертыкальнага ткацкага станка. У верхняй частцы культурнага пласта выяўлены ганчарная кераміка эпохі Кіеўскай Русі і фрагменты посуду V – VII стагоддзяў, рэшткі ляпнога посуду ранняга жалезнага веку. Гарадзішча адносіца да ранняга этапа зарубінецкай культуры (II стагоддзе да н.э. – II стагоддзе н.э.) і да старажытнарускага перыяду.