Гарадзішча перыяду ранняга жалезнага веку - ранняга сярэднявечча

Месца знаходжання

Магілёўская вобласць, г. Магілёў, на правым беразе р. Дубравенка за 2,5 км вышэй упадзення яе ў р. Днепр, на поўдзень ад пр. Міру (урочышча Змяёўка) тэрыторыя, абмежаванай схіламі ўздоўж вул. Правая Дубравенка, зав. Рылеева, вул. Лазарэнкі, вул. Струшня і вул. Садовая

III ст. - XII ст.

Апісанне

Гарадзішча "Змяёўка" або "Пелагееўскае" знаходзіцца на правым беразе р.Дубравенкі у 2,5 км вышэй упадзенне яе ў р. Днепр, на поўдзень ад праспекта Міру. Абследаваў у 1905 г. Е.Р. Раманаў, у 1973 г. даследаваў 22 кв. м Я.Р. Рыер. У 2008 г. вывучэнне помніка працягнуў І.А. Марзалюк. Выяўлена жытло слупавой канструкцыі. Знойдзены 2 масіўныя бранзалеты з патоўшчанымі канцамі і геаметрычным арнаментам 6-8 ст. н.э., фрагменты штрыхаванай керамікі канца 1-га тысячагоддзя да н.э. - пачатку 1-га тысячагоддзя н.э. і ганчарнага посуду 11-13 ст. Помнік быў знішчаны пры будаўніцтве замка ў 1526 г.