Гарадзішча перыяду сярэднявечча

Віцебская вобласць, Лепельскі раён, в.Свядзіца, с/с Слабадскі

Апісанне

Гарадзішча вядома над назваіі Батарэя. За 0,2 км на паўночны ўсход ад возера Гоголь, у лесе, ва ўрочышчы Гоголь. Мясцовая назва Батарэя. Размешчана на высокім прадаўгаватым узгорку, на левым беразе безыменнай рачулкі (мясцовая назва р. Прудок),
якая амывае гарадзішча з ноўначы. 3 ноўдня гарадзішча ўмацавана валамі шырынёй у основе 6-8 м, вышынёй 1 м і равамі глыбінёй 1 м. Гарадзішча грушанадобнай формы, мае стромкія схілы вышынёй 7-15 м. Пляцоўка даўжынёй 60 м, шырынёй у заходняй частцы 12 м, ва
ўсходняй 6-7 м. Культурны пласт на гарадзішчы адсутнічае, адразу над дзёрнам знаходзіцца жоўты мацерыковы пясок. 3-за адсутнасці культурного пласта складана казаць пра час існавання гарадзішча. Але з поўнай упэўненасцю можно казаць, што да ранніх паселішчаў яно не адносіцца. Хутчэй за ўсё, яго можно аднесці да сярэднявечных умацаванняў, про што сведчаць яго своеасаблівая форма і моцная сістэма земляных умацаванняў, якая складаецца з 3 абарончых ліній - валаў і равоў. Валы месцамі дасягаюць 1 м у вышыню.