Гарадзішча ранняга жалезнага веку і тэрыторыя былога сярэднявечнага горада Лоева

Месца знаходжання

Гомельская вобласць, Лоеўскі раён, г.п. Лоеў, тэрыторыя абмежаваная ўмоўнай лініяй, якая праходзіць на ўсходзе – па правым беразе р. Днепр; на поўдні – ад берага р. Днепр да кропкі паміж дамамі № 4, 6 па вул. Савецкай; на захадзе – уздоўж цотнага боку да дома № 34 па вул. Савецкай; на поўначы – ад мяжы дома № 34 па вул. Савецкай да берага р. Днепр (у створы с існуючым праездам)

V ст. да н.э. - ІІ ст. н.э.

Апісанне

Першапачаткова ўмацаванае паселішча на Лоевай Гары на правым высокім беразе р. Днепр праз 350 м. на поўдзень ад вусця р. Сож узнікла ў раннім жалезным веку. Напластаванні адносяцца да мілаградскай і зарубінецкай культур (V ст да н.э. - ІІ ст. н.э.). У Х-ХІІІ ст. н.э. на месцы гарадзішча была пабудавана крэпасць, а затым - гарадок. Магутнасць культурнага слоя - ад 0,4м. да больш чым 1,5-2 м. Помнік выцягнуты па лініі поўдзень-паўднёвы ўсход-поўнач-паўночны захад і мае памеры 340х120 м. Яго плошча каля 4,08 га. Паверхня пляцоўкі роўная. Частка тэрыторыі знаходзіцца пад паркам, частка- пад індывідуальнай забудовай, якую на захадзе ад парка аддзяляе асфальтаваная вуліца. Гістарычнае аблічча помніка зменена ў выніку шматлікіх перапланіровак мясцовасці.