Гістарычны цэнтр Заслаўя

Мінская вобласць, Мінскі раён, г. Заслаўе,

XI ст.

Апісанне

Гістарычны цэнтр г. Заслаўе: будынкі і збудаванні, планіровачная структура і ландшафт на тэрыторыі, абмежаванай перакрыжаваннем вул. Бялова з каналам Вілейска-Мінскай воднай сістэмы, уздоўж правага боку гэтага канала, левым беразе р. Княгінька, уздоўж чыгуначнай дарогі да моста на аўтамабільнай дарозе Заслаўе - Ракаў, па прамой да забудовы на беразе р. Чарніца, па правым беразе ракі, уздоўж правага боку канала Вілейска-Мінскай воднай сістэмы да вул. Бялова

На падставе археалагічных даследванняў высветлена, што ў Х ст. на правым беразе Свіслачы (у межах сучасных вул. Савецкай, Луначарскага і Паштовай) існавала неўмацаванае паселішча плошчай каля 3-3,5 га, населенае пераважна крывічамі. У сярэдзіне Х ст. на процілеглым левым беразе Свіслачы заснаваны пагост - неўмацаваны вялікакняжацкі адміністрацыйна-гаспадарчы пункт. Каля 985 г. на правым беразе Свіслачы, за 1 км на паўднёвы-захад ад паселішчаў узнікла ўмацаванае паселішча "Замэчак".