Калодзежны шацёр

Помнік традыцыйнага народнага дойлідства

Апісанне

Адным з цікавых элементаў комплексу жылых і адміністрацыйных будынкаў у Браславе (1924-1926 гг.) з’яўляецца шацёр над калодзежам, фотаздымкі якога даволі часта можна сустрэць у працах па архітэктуры.

Высокі, з плаўнымі лініямі контуру, шацёр пастаўлены на чатырох прафіляваных слупах
з падкосамі. Пачатковае ўмацаванне ствала калодзежа не захавалася. Аснова шатра ўтворана
скрыжаванымі бэлькамі, канцы якіх выступаюць і маюць фігурныя зрэзы. Пад дахам рытмічна выступаюць канцы верхняй абвязкі ў выглядзе фігурных кранштэйнаў. Дах завершаны востраканцовым прафіляваным шпілем. Першапачаткова шацёр быў накрыты дранкай і меў больш пластычны выгляд. Пры аднаўленні помніка ў канцы 1980-х гг. дранка заменена на пілаваную дошку, пастаўлены іншых памераў і прапорцый шпіль. Арыгінальны шпіль захоўваецца ў Браслаўскім гісторыка-краязнаўчым музеі.

Браслаўскі калодзежны шацёр - прыгожае прапарцыянальнае збудаванне. Ён адносіцца да ліку лепшых узораў помнікаў падобнага тыпу на тэрыторыі Беларусь.

Разглядаючы архітэктурную значнасць аб'екта трэба мець на ўвазе мастацкую вартасць самаго шатра.

Шацёр - помнік традыцыйнага народнага дойлідства, адзін з цікавых элементаў комплексу дзяржаўных дамоў у Браславе, які спраектаваў Ю. Клос. Комплекс пабудаваны ў так званым “закапанскім стылі”.