Каменныя магілы, курганны могільнік

Месца знаходжання

Гродзенская вобласць, Навагрудскі раён, в. Каменка, с/с Кашалёўскі, 1,5 км на захад ад вёскі, ва ўрочышчы Гавейша, 0,5 км на паўночны ўсход ад вёскі

X ст. - XIII ст.

Апісанне

Каменныя магілы, мясцовая назва Татарскія магілы. Захавалася 90 магіл, якія абазначаныя пастаўленымі тарцом плітамі і плоскімі камянямі (без знакаў). Месцамі маюцца каменныя абкладкі. Выявіла і даследавала ў 1982 г. А.В. Квяткоўская. Раскопкі не праводзіліся.Курганны могільнік мае 20 насыпаў сферычнай формы, вышынёй 0,8-3 м, дыяметрам 4-9 м. Адзін курган прадаўгаваты, другі блізкі да квадрата. Адкрыў у 1965 г. Л.Д. Побаль, абследаваў у 1973 г. М.А. Ткачоў. Раскопкі не праводзіліся.

Курганный насыпы над рэшткамі нябожчыкаў у Х-ХІІІ стст., належалі славянскаму насельніцтву. Курганы выяўлены ў 1965 г. Л.Д. Побаль, абследаваўся ў 1973 і 2008 гг., М.А. Ткачовым і Э.М. Зайкоўскім. Раскопкі праводзіліся ў дарэвалюцыйны час. Знойдзены бронзавыя пярсцёнак і два кольцы, фрагменты тканіны.