Касцёл св. Міхаіла Архангела (былы кальвінскі збор)

Гродзенская вобласць, Смаргонскі раён, г. Смаргонь, вул. П. Балыша, 1

Апісанне

Пабудаваны ў другой палове XVI – пачатку XVII стст. па адных звестках – Юрыем Зяновічам, па іншых – Хрыстафорам Зяновічам як кальвінскі збор. Унук Юрыя Зяновіча (сын Хрыстафора) Мікалай Багуслаў пакінуў кальвінізм і перайшоў у каталіцтва і, як сведчаць адны дакументы, у 1617 ці 1618 годзе перадаў храм католікам. У некаторых крыніцах паведамляецца, што яго сястра Соф’я пасля смерці брата ў 1621 годзе ператварыла збор у Троіцкі касцёл.  У часы вайны Рэчы Паспалітай з Маскоўскай дзяржавай (1654 – 1657) у 1655 годзе помнік атрымаў пашкоджанні, але хутка быў адноўлены. Касцёл рамантавалі ў 1844 – 1845 гг., больш значны рамонт адбываўся напрацягу 4 гадоў, пачынаючы з 1857 года. У 1866 г. перараблены  пад царкву. У 1868 – 1870 гг. храм у пэўнай ступені перабудавалі, надаўшы рысы праваслаўнай царквы: верхні ярус вежы-званіцы разабралі і надбудавалі васьміграннае пірамідападобнае завяршэнне з макаўкай, над цэнтральным аб’ёмам на купале – меншы цыбулепадобны купал на гранёным светлавым драўляным барабане. У Першую сусветную вайну касцёл атрымаў значныя пашкоджанні. Быў адноўлены ў 1923 – 1926 гг. і вернуты католікам.У 1947 годзе  быў зачынены, выкарыстоўваўся пад склад райспажыўсаюза. У 1970-х гг. пачаліся рэстаўрацыйныя работы. Пасля рэстаўрацыі ў 1985 – 1986 гг. будынак быў прыстасаваны пад гісторыка-краязнаўчы музей. У 1990 годзе вернуты каталіцкай парафіі, дзейнічае. Пры касцёле існуе моладзевы цэнтр імя Св. Яна Боска. Аб'ект уключаны ў шматлікія рэспубліканскія турыстычня маршруты.