Комплекс былой сядзібы: сядзібны дом; жылы флігель; гаспадарчыя пабудовы; парк

Пачатак ХХ ст. (1904 г.)

помнік сядзібна-паркавай архітэктуры эклектыкі

Апісанне

Сядзіба размешчана на ўсходнім беразе невялікага возера Опса. Цэнтрам сядзібнага комплексу з’яўляецца мураваны палац, размешчаны побач з возерам. З усходу сядзіба абнесена фігурным штыкетнікам, умацаваным слупамі з бутавага каменю, з паўднёвага боку абмежавана ручаём, праз які перакінуты аднаарачны мост. У цэнтры кампазіцыі дом ў глыбіні параднага партэра. Паўночная частка тэрыторыі адведзена пад гаспадарчую зону. Невялікі пейзажны парк ландшафтнай кампазіцыі з трох бакоў абкружае сядзібныя пабудовы. З старых пасадак захаваліся  шасціствольны ясень, 3 піхты сібірскія.

Будаўніцтва мураванага палаца было спраектавана архітэктарам Целяжынскім з Панявежа і закончана ў 1904 г. Палац яшчэ добра захаваўся.

Сядзіба была пабудавана на сродкі графа Фелікса Плятэра. Але Плятэрам сядзіба не спатрэбілася, бо яны ўсё ж такі адсудзілі сабе сваю сядзібу ў Бяльмонтах. Старажылы памятаюць, як зрэдку графіня наведвала свой палац. Яе запомнілі невысокай, з сівымі валасамі. Прыязджала яна на брычцы. Калі ўсталявалася савецкая ўлада, яна кудысьці выехала. Дзяцей у яе не было.

У 1922 г. маёнтак выкуплены дзяржавай для арганізацыі мужчынскай сельскагаспадарчай школы, якая працавала з 1927-1939 гг. У палацы размясцілі класы для заняткаў, сталовую, інтэрнат, кватэры выкладчыкаў. Выкарыстоўваліся ўсе гаспадарчыя пабудовы. У гады Вялікай Айчыннай вайны ў сядзібе размяшчаліся адпаведна нямецкі і савецкі шпіталі. Потым комплекс аддалі пад школу-інтэрнат. Пасля пераезду школы сядзіба прыйшла ў заняпад. З канца 1990-х гг.- уласнік сядзібы  Беларускае таварыства інвалідаў. З 2012 г. -Таварыства з абмежаванай адказнасцю “Сядзібы і замкі”.

У пачатку 80-х гг. сядзібу выкарыстоўвалі для здымак тэлевізійнага фільма "Зацішша" па раману І.Тургенева.