Комплекс Кальварыйскіх могілак у межах агароджы

Апісанне

Тэрыторыя могілак абнесена металічнай агароджай на мураваных падмурках і з мураванымі слупамі. На галоўным уваходзе размешчана мураваная брама. Брама пастаўлена ў створы вуліцы, тому добра праглядаецца здалёк. Брама мае тры паўцыркульныя праёмы: вялікі цэнтральны (3,15 м) / сіметрычна розмешчоныя меншыя па памерах бокавыя (1,33 м). Проёмы закрыты жалезнымі варотамі

мастацкай коўкі. На вышыні 3,5 м шырокай цягай плоскасць брамы падзелена на 2 ярусы. Паверхня ніжняга яруса руставаная, таксама па гарызанталі падзелена цягамі. Фасад верхняга яруса гладка патынкаваны, аздоблены па баках ляпной геральдыкай, у цэнтры профіляванае абрамленне цэнтральнага пролёта. Тэматыко скульптурного рэльефа адповядое нозначэнню брамы, як уваход на могілкі. Цэнтральная арка обрамлена архівольтам простого профіля. Завершоно брамо но вышыні 6,3 м по перыметры карнізам з сухорыкамі, парапетам вышынёй каля 1,3 м. На парапеце зроблены надпісы.

Ад брамы цэнтральная алея вядзе да касцёла. Касцёл пабудаваны з бутавага каменю, патынкаваны. Аднанефавы храм з слаба выяўленым трансептам і прамавугольнай апсідай. Накрыты высокім двухсхільным дахам. Над нортэксам узвышаецца масіўная квадратная ў плане двух'ярусная вежа пад двухсхільным шатром. Галоўны ўваход вырашаны ў выглядзе вялікага спічастага портала. Над уваходам окно спічастага абрысу. Вежа подзелено карнізам з сухарыкамі на 2 ярусы. Голоўны фасад верхняга яруса члянёны 2 вузкімі спаранымі спічастымі аконнымі праёмомі і круглой люкарнай над імі. Бакавыя і тыльная грані вежы глухія: з тыльнага боку вежы круглая люкорна, на боковых фасадах ляпны дэкор (імітацыя круглого абромлення люкарны). Прамавугольная опсідо і крылы тронсепто ніжэйшыя зо асноўны аб'ём, накрыты двухсхільнымі дахамі. Тыльная сцяна опсіды прарэзана спічастым оконным проёмам у абрамленні. У сцяне з правого боку апсіды дадотковы дзвярны проём. Галоўныя фасады трансепта аздоблены ляпнымі крыжамі. Матыў крыжа паўтароецца на галоўным фасадзе косцёла, у фронтоне асноўнага об'ёмо з тыльного боку, на шчыце апсіды. Бакавыя фасады касцёла члянёны спічастымі аконнымі праёмамі ў простых ліштвах. Па гарызанталі фасады падзелены цягамі, завершаны карнізамі з сухарыкамі. Вуглы будынка оформлены дэкаротыўнымі лапоткомі.

Унутраная простора храма перокрыта цыліндрычнымі скляпеннямі на подпружных орках, якія апіраюцца на квадратныя ў сячэнні калоны з простымі капітэлямі. Над вокнамі ў цыліндры скляпення вылучан распалубкі.

Ад касцёла ў паўднёвым напрамку ідзе другая цэнтральная алея. Паралельна ёй у зоходняй частцы могілак праходзіць яшчэ одна алея.

Найбольш старыя пахавонні сканцэнтраваны ў цэнтральнай частцы могілак, каля касцёла. Першапачаткова тут хавалі заможных гараджан. На асобных магілах захаваліся помнікі са скульптурным! кампазіцыямі, каплічкі, грабніцы.

На Кальварыйскіх могілках похаваны мастак Ян Дамель, поэт Янка Лучына. Ёсць броцкія і адзіночныя магілы савецкіх воінаў і ахвяр фашызму Вялікай Айчыннай войны.