Крыжаўзвіжанская царква

Апісанне

Царква была пабудавана ў канцы 19 ст. у Яблачынскім манастыры каля возера Белае (цяпер на тэрыторыі Польшчы). У 1925 г. перавезена ў вёску на месца спаленай царквы.

Царква крыжападобная ў плане з пяцiграннай апсiдай i званiцай. Галоўны фасад мае двухсхiльную навiсь, якая апiраецца на фiгурныя кранштэйны. Званiца ўвянчана цыбулепадобнай макаўкай. Над асноўным аб'ёмам царквы ўзвышаецца васьмерыковы светлавы барабан з шатровым дахам i вуглавыя чацверыковыя вежачкi, завершаныя галоўкамi. Фасады царквы раскрапаваны лапаткамі, прарэзаны аконнымі праёмамі з двухсхільнымі завяршэннямі. Алтар аддзелены ад асноўнага аб'ёму даух'ярусным іканастасам. Чатыры драўляныя слупкі падтрымліваюць барабан, які абапіраецца на ветразі. Над уваходам -- галерэя хораў.У архітэктуры царквы спалучаюцца рысы рэтраспектыўна-рускага стылю і стылю "мадэрн".