Культура беларускай дуды на Міншчыне

Месца знаходжання

Мінская вобласць, Пухавіцкі раён; Мінская вобласць, Мінскі раён, г. Заслаўе; Мінская вобласць, Маладзечанскі раён, г. Маладзечна; Мінская вобласць, Валожынскі раён; Мінская вобласць, Валожынскі раён, аг. Ракаў

Апісанне

Дуда здаўна вядома на Беларусі. Гэты інструмент выкарыстоўваўся музыкамі, якіх у народзе звалі дударамі, у абрадавых дзеяннях, індывідуальным выканальніцтве, суправаджэнні святаў сямейнага і каляндарнага цыклу. Са слоў даследчыка Т. Кашкурэвіча дуда бытавала па ўсёй Беларусі. У 70-х гадах на Міншчыне ім былі знойдзены элементы дуды ў старой хаце Валожынскага раёна. У гэтыя ж гады яшчэ жылі носьбіты-дудары, але паступова да сярэдзіны ХХ ст. дударства амаль знікла, бо на змену дудзе прыйшлі новыя, больш гучныя і простыя ў выкарыстанні інструменты - гармонік, скрыпка, цымбалы.

Але ў канцы ХХ ст. дударства было адроджана асобнымі даследчыкамі, майстрамі, выканаўцамі і аматарамі старадаўняй народнай музыкі. Сёння дуда зноў заняла сваё ганаровае месца сярод традыцыйных беларускіх інструментаў, на якіх іграюць асобныя выканаўцы. Сучасныя дудары з ліку маладых і іх папярэднікі-даследчыкі музыкаў цэняць гэты інструмент за яго багатую гісторыю, адметны гук, а таксама, міфалагічнасць - асобы дудара і яго інструмента