Віцебская вобласць, Полацкі раён, в. Пуканаўка , Заазерскі, 0,4 км на паўночны ўсход ад вёскі

Х ст.-ХI ст.

Апісанне

Вёска Пуканаўка (зараз Пуканаўка-1 і Пуканаўка-2 у непасрэднай блізкасці адна ад адной, першая на поўначы, другая на поўдні) знаходзяцца за 20 км на поўдзень ад Полацка паміж вёскамі Плусы і Туроўля.

Дарога фактычна прайшла праз могільнік, таму частка насыпаў ля дарогі пашкоджаны і зрэзаны. На захад ад яе фіксуецца некалькі выразных насыпаў (частка пашкоджана), асноўная частка курганоў на ўсход ад дарогі. У паўночна-заходняй частцы могільніка некаторыя насыпы пашкоджаны ўрэзкамі ў рэльеф з выкарыстаннем цяжкай будаўнічай тэхнікі (верагодна, пры будаўніцтве дарогі ці стварэнні заездаў у лес). Такое ж пашкоджанне, але менш глыбокае, ёсць і з заходняга боку.

Вышыня курганоў 1 – 3 м, дыяметр 4 – 10 м. Адзін з курганоў мае дыяметр 18 м. каля некаторых курганоў захаваліся раўкі. На асобных насыпах маюцца старыя скарбашукальніцкія ямы, а таксама завалы лесу.