Курганны могільнік

Апісанне

Помнік археалогіі размешчаны паблізу ад памежнай паласы з Латвійскай Рэспублікай, якая праходзіць па Пн баку дарогі Н-2205 у ПдЗ напрамку. Курганы знаходяцца за 0,2 км на У ад вёскі Зашчырына, на ПдУ бок ад вясковых могілак, на ПнЗ ад р. Сар’янкі, на правым яе беразе. Згодна са “Зборам помнікаў гісторыі і культуры Віцебскай вобласці” курганныя могільнікі каля в. Зашчырына выявіў у 1955 г. Л. В. Аляксееў. У 1975 г. даследавала З. М. Сяргеева. Былі раскапаны 6 курганоў. Пахавальны абрад – трупапакладанне на гарызонце галавой на З і ПдЗ. Былі знойдзены нож, крэсіва,  бронзавыя спіральныя і пласціністыя пярсцёнкі, шкляныя пацеркі, бронзавыя вітыя бранзалеты з завязанымі канцамі, фрагменты ляпнога і ганчарнага посуду. Могільнік належаў крывічам. Наяўнасць балцкіх элементаў сведчыць аб прысутнасці і балцкага насельніцтва.