Апісанне

Курганны могільнік знаходзіцца за 0,5 км на паўднёвы ўсход ад вёскі Лебартова, у вярхоўях р. Віцьба. 6 круглых у плане курганоў вышынёй 2,5-3,5 м, дыяметрам 10-12 м.

Гэтыя курганы належалі крывічам. Крывічы - вялікае аб’яднанне старажытных плямёнаў, якія жылі ў вярхоўях Дняпра, Заходняй Дзвіны, Волгі, на поўдні Чудскага возера.

Згодна са “Зборам  помнікаў гісторыі і культуры” адным з першых курганны могільнік ля вёскі Лебартова выявіў ў 1965 К. П. Шут, абследавалі ў 1972 г.  Г. В. Штыхаў, у 1982 г. Л. У. Калядзінскі. Па дадзенных Рашэння Віцебскага аблвыканкама № 297 ад 16.07.1976 помнік апісаны як ”Ран. феадалізм. Х-ХIII стст. Вымнянскі с/с., в. Лебартова. Каля фермы, на ўскрайку лесу. 5 курганных насыпаў. Дыям. 10-12 м. Выш. 2,5-3,5 м”.