Месца знаходжання

Віцебская вобласць, Чашніцкі раён, в. Вялікія Труханавічы, с/с Кругліцкі, 1 км на поўнач ад вёскі, 0,5 км на ўсход ад в. Зарэчная, на поўдзень ад прасёлкавай дарогі

IX ст. - XIII ст.

Апісанне

Помнік археалогіі, курганны могільнік знаходзіцца 1 км. на поўнач ад вёскі Вялікія Труханавічы, 0,5 км. на ўсход ад вёскі Зарэчная, на поўдзень ад прасёлкавай дарогі. Агульная плошча помніка 3000 кв.м: працягласць курганнага могільніка ўздоўж дарогі 100 м., шырыня - 30 м. Могільнік налічвае 9 насыпаў, вышыня іх 0,8 - 2,0 м., дыяметр 6 - 10 м. Астатнія насыпы распаханы. Абследавалі ў 1971 г. В.Б.Караткевіч, у 1981 г. Т.С.Бубенька. Раскопкі не праводзіліся. Шмат насыпаў знішчана. Захавалася 10 курганоў, у некаторых ямы ў цэнтры. Стан здавальняючы. Ахоўная дошка адсутнічае. Курганны могільнік перыяду ранняга сярэднявечча уключаны ў Дзяржаўны спіс гісторыка-культурных
каштоўнасцей 3-яй катэгорыі