Курганны могільнік перыяду ранняга сярэднявечча

Апісанне

Курганны могільнік з’яўляецца археалагічным і духоўным помнікам матэрыяльнай культуры. Насыпы з'яўляліся грамадскаю памяццю пра тых, хто пакінуў свет жывых, а памеры кургана ўказвалі на сацыяльнае становішча пахаванага і яго месца ў грамадстве пры жыцці. У той жа час, курганная насып ахоўвала астанкі нябожчыка разам з пахавальным інвентаром ад разбуральнага ўздзеяння прыроднага асяроддзя, жывёл і чалавека.

Дзякуючы ахоўнай функцыі курганных насыпаў стала магчымым вывучэння светапогляду ўсходніх славян, у тым ліку і дрыгавічоў. Перш за ўсё гэта ідэя аб тым, што жыццё і смерць неаддзельныя адзін ад аднаго, што зямля жывых і таямнічы свет мёртвых цесна звязаныя паміж сабой, бо смерць чалавека азначае яго нараджэнне “на тым свеце”, адкуль непазбежна вяртанне на зямлю. Сімвалам такога вечнага кругазвароту было сонца, якое штодня памірае на захадзе і загараецца на ўсходзе. Па аналогіі з канкрэтнай выявай сонца ўспрымаўся і лёс чалавека. Зыходзячы з такога разумення нябожчыкаў клалі галавой на захад, тварам на ўсход. Усход у славян шанаваўся як шчаслівы бок (у хрысціянскім разуменні - рай), захад царства цемры-пекла. Курганам ж надавалася форма паўсферы, па якой адбываецца бачны рух зямнога свяціла. Вакол цела пахаванага будавалі "вогненныя кольца", якія сімвалізуюць сонечны дыск. Аб суродзічах, якія сыходзяць у "свет памерлых", славяне праяўлялі кранальны клопат. Іх забяспечвалі адзеннем, ежай, прыладамі працы і зброяй, упрыгожваннямі (жанчын), будавалі "цярамы-дамавіны", каб там маглі адпачыць душы памерлых. Функцыю прытулку для душы выконвала сама курганная насып.

Курганны абрад праіснаваў да ХІІІ стагоддзя. Раскопкі курганоў даюць вельмі каштоўную гістарычную інфармацыю аб жыцці сельскага насельніцтва ў раннім сярэднявеччы, аб матэрыяльнай і духоўнай культуры, аб сувязях з блізкімі і далёкімі суседзямі, дазваляюць удакладніць межы рассялення славянскіх плямёнаў. Самі курганы, насыпаныя праз адно-два стагоддзі пасля хрышчэння Русі сведчаць аб рэлігійным сінкрэтызме - "двухверыі" людзей таго часу.

Ідэя захавання цела нябозжыка і звязаных з ім прадметаў матэрыяльнай культуры, прылад, устаноўка ў памяць аб ім помніка - бясконца старажытная, якая з'явіліся на світанку чалавецтва.  Стаўленне да мёртвых заўсёды паказвае твар жывых. Ва ўсе часы ва ўсіх народах свету магілы продкаў лічыліся святымі.