Памылка!

Курганныя могільнікі ранняга сярэднявечча: курганны могільнік-1; курганны могільнік-2; курганны могільнік-3

X ст.

Магільныя насыпы каля вёскі Старынкі з’яўляюцца матэрыяльным археалагічным і духоўным помнікам.

Пры правядзенні абследавання помніка ў 2018 годзе і вывучэнні архіўных і бібліяграфічных дадзеных А. В. Вараненкам, высветлілася, што на месцы, дзе павінны знаходзіцца тры курганных могільніка ранняга сярэднявечча, на самой справе знаходзіцца два курганных могільніка ранняга сярэднявечча.

Абавязковым элементам для захавання выступаюць самі насыпы, якія выконвалі функцыю прытулку для душы, а таксама раўкі вакол насыпаў і пахавання над курганамі.

Помнік мае вельмі важнае значэнне для вывучэння гісторыі Бабруйскага раёна, таму што раскопкі курганоў даюць вельмі каштоўную гістарычную інфармацыю аб жыцці сельскага насельніцтва ў раннім сярэднявеччы. аб матэрыяльнай і духоўнай культуры, аб сувязях з блізкімі і далёкімі суседзямі, дазваляюць удакладніць межы рассялення славянскіх плямёнаў. Самі курганы, насыпаныя праз адно-два стагоддзі пасля хрышчэння Русі сведчаць аб рэлігійным сінкрэтызме - "двухвер'і" людзей таго часу.

Курганныя могільнікі ранняга сярэднявечча: курганны могільнік-1
Курганныя могільнікі ранняга сярэднявечча: курганны могільнік-2