Мясціны, звязаныя з жыццём і творчасцю народнага паэта Беларусі Якуба Коласа

Месца знаходжання

Мінская вобласць, Стаўбцоўскі раён, на правым беразе р. Нёман, вул. Сянкевіча, 18, в. Мікалаеўшчына, 12 км на паўночны усход ад вёскі, г. Стоўбцы, 3 км на паўднёвы ўсход ад горада, в. Мікалаеўшчына, 2 км на паўднёвы захад ад вёскі, урочышча Бервянец, побач з ТАК “Высокі Бераг"

22.09.1972

Апісанне

Заказнік уключае тэрыторыю (агульная плошча 269 га), прылеглую да мемарыяльных сядзіб Акінчыцы, Ласток, Альбуць, Смольня, ур. Бервянец.

Акінчыцы - месца нараджэння народнага паэта Беларусі Якуба Коласа; у мінулым засценак; потым вёска, з 1977 г. увайшла ў г. Стоўбцы. Тут у 1881-83 гг. Жыла сям'я Міцкевічаў. У адноўленай сядзібе (жылы дом, гумно, склеп, калодзеж) адкрыта для наведвання мемарыяльная экспазіцыя. Сярод экспанатаў аналагі рэчаў, якімі карысталася сям'я Міцкевічаў, прылады працы.

Альбуць -- былая леснічоўка ў 5 км ад Стоўбцаў. Будучы пісьменнік жыў тут у 1890-1902 гг. Вучыўся ў так званых дырэктараў А. Фурсевіча і Я. Міцкевіча. Апаэтазаваў у паэме "Новая зямля" пад назвай Парэчча. Будынкі адноўлены, у 1961 г. устаноўлена мемарыяльная дошка. Тут створана літаратурна-мемарыяльная экспазіцыя па матывах паэмы "Новая зямля".

Ласток -- мемарыяльная сядзіба ў 12 км ад в. Мікалаеўшчына. Тут у 1885-1890 гг. прайшлі дзіцячыя гады Я.Коласа. У двух пакоях размясцілася літаратурная экспазіцыя па матывах паэмы "Сымон-музыка".

Смольня - у 1910 г., праз 8 гадоў пасля смерці Міхала, Міцкевічы нарэшце купілі сваю хату ў Смольні на арандаванай зямлі, куды перавезлі будынак з Уздзенскага раёна. Калі будавалася хата, Якуб Колас сядзеў у мінскай турме, і толькі 19 верасня 1911 г. прыехаў сюды ўпершыню. Беднай і запусцелай здалася паэту Смольня. Каб хоць крыху зрабіць яе ўтульнай, Якуб Колас пасадзіў на сядзібе дрэвы - ліпы.Пад гэтымі ліпамі сядзелі маладыя Якуб Колас і Янка Купала ў час першай сустрэчы летам 1912 г. У Смольні Якуб Колас бываў некалькі разоў у 1911-1914 г. Тут працягвалася праца над паэмай “'Новая зямля“ і “Сымон-музыка”, напісаны шэраг вершаў, апавяданняў. Апошні раз Якуб Колас наведаў Смольню 30 красавіка 1956г.

Урочышча Бервянец -  знаходзіцца каля вёскі Мікалаеўшчына Стаўбцоўскага раёну, побач з ТАК “Высокі бераг”, на правым беразе р.Нёман. Сюды прыходзіў Якуб Колас любавацца прыгажосцю прыроды, і менавіта гэтае месца ён апісваў у сваім вершаваным рамане «Новая зямля». Стала добрай традыцыяй наладжванне і правяденне фестывалей і злётаў рэспубліканскага і абласнога ўзроўню ў Бервянцы, для чаго адмыслова была пабудавана сцэна. Таксама гэта вядомае месца адпачынку для жыхароў Стаўбцоўшчыны і размешчанай непадалёку турбазы “Высокі бераг.”На сённяшні дзень Бервянец служыць сцэнічнай пляцоўкай для коласаўскіх свят, турзлётаў.