Могільнік-2

Віцебская вобласць, Полацкі раён, в. Палучча, с/с Маласітнянскі

ХI ст.

Апісанне

Каля вёскі Палучча, згодна з апісаннем ў Зборы помнікаў размешчана два могільнікі. Могільнік-1 за 0.4 км на ўсход ад вёскі, на беразе возера Палучча, 18 курганоў вышынёй 1-1,5 м, дыяметрам 6-8 м. Могільнік-2 за 0.2 км на ўсход ад вёскі, 6 курганоў вышынёй 1-1,5 м, дыяметрам 6-8 м. Пры гэтым апісанне супярэчыць рэальнаму размяшчэнню насыпаў адносна населенага пункта зараз. Фактычна на ўсход ад вёскі няма возера, таму названая лакалізацыя першапачаткова не адпавядае рэаліям. Добра чытаемая курганная група знаходзіцца ў заходняй частцы вёсцы, на самай ускраіне, курганы часткова рзмешчаны на тэрыторыі вёскі, вакол дарогі на Малае Сітна. Параслі хваёвым і змешаным лесам і хмызняком. Могільнік парэзаны некалькімі дарогамі (асноўнай і ляснымі), а таксама ЛЭП.